EEN LINK NAAR ALGEMENE VOORWAARDEN - dat kan!

In een recente uitspraak heeft het hof van beroep van Gent geoordeeld dat de verwijzing via een link naar de algemene voorwaarden van een transportonderneming zoals die gepubliceerd zijn op haar website wel degelijk volstaat om rechtsgeldig tussen partijen te kunnen spelen.

 

Hiermee sluit het hof zich aan op recentere rechtspraak ter zake die stelt dat dat, zeker tussen ondernemingen, het vereiste van kennisname van algemene voorwaarden eerder soepel moet worden ingevuld en dat de (redelijke) mogelijkheid om effectief kennis te nemen van de bedingen waarmee moet worden ingestemd, moet volstaan.

 

Het komt een ondernemer immers toe om steeds informeren naar de inhoud van de algemene voorwaarden die zijn medecontractant door een duidelijke verwijzing bedingt en de onderneming-bestemmeling dient effectief zelf op zoek te gaan naar deze algemene voorwaarden wanneer hij kennis heeft van het bestaan ervan.

 

Dit was eerder al de mening van de rechtbank eerste aanleg Antwerpen, afdeling Turnhout met betrekking tot de algemene voorwaarden van een verzekeringspolis en van de arrondissementsrechtbank van Antwerpen ter zake een bevoegdheidsbeding in algemene voorwaarden die online toegankelijk waren.

MELIS advocaten