GEDAAN MET VERSTOPPERTJE SPELEN: DE CAP2 SPELBREKER - over de bankrekening van uw schuldenaars

Het is een gekend probleem. Uw schuldenaar weigert vrijwillig tot betaling over te gaan en u vermoedt dat deze wel degelijk over voldoende middelen beschikt, maar u weet niet waar deze zich zouden bevinden.

Onder invloed van Europese regelgeving heeft de Belgische wetgever thans de mogelijkheid gecreëerd om via de rechtbank na te gaan over welke bankrekeningen uw schuldenaar beschikt.

Alle bankrekeningen? Nee, enkel de rekeningen die uw schuldenaar aanhoudt bij een Belgische bank.


Door middel van een verzoekschrift bij de bevoegde rechtbank kan u de rechter overtuigen om via de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders informatie in te winnen bij het centrale aanspreekpunt 2 (CAP2) bij de Nationale Bank van België.

Eens de rechtbank deze informatie ontvangen heeft, kan deze u alsdan machtigen om bewarend beslag onder derden te leggen op één of meerdere bankrekeningen die uw schuldenaar aanhoudt bij een Belgische bank.


Voor zover u reeds over een uitvoerbare rechterlijke beslissing, gerechtelijke schikking of authentieke akte beschikt zijn de vereisten relatief beperkt.

U moet dan enkel aantonen dat de schuldenaar één of meer bankrekeningen bij een Belgische bank heeft waarvan u noch de naam en/of het adres kent, noch het IBAN, de BIC of een ander bankrekeningnummer aan de hand waarvan de bank kan worden geïdentificeerd.


Indien u nog niet over een uitvoerbare rechterlijke beslissing, gerechtelijke schikking of authentieke akte beschikt, kan de rechtbank uw verzoek eveneens toekennen, maar dan worden de voorwaarden stringenter:

-          het moet om een aanzienlijk bedrag gaan gelet op de omstandigheden; en

-          u moet de dringendheid van uw verzoek aantonen (en waarom u aldus niet eerst een uitvoerbare titel poogt te verkrijgen).


Zowel met als zonder uitvoerbare titel kan de rechtbank u opleggen om een waarborg te stellen. Deze waarborg dient om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om alle bankrekeningen te kennen en deze allemaal te blokkeren. De waarborg moet zo bepaald worden dat het bedrag volstaat om de eventueel door de schuldenaar ten gevolge van het beslag geleden schade te vergoeden, voor zover u als schuldeiser daarvoor aansprakelijk bent.


Uw schuldenaar kan overigens niet zomaar een toevlucht zoeken tot buitenlandse banken aangezien hiervoor een vergelijkbare procedure bestaat rond grensoverschrijdende bewarende beslagen.

De werkbaarheid van deze procedure is echter sterk afhankelijk van de gekende informatie rond de buitenlandse bankrekeningen aangezien niet in elke EU-lidstaat (met uitsluiting van Denemarken en - voorlopig nog – het Verenigd Koninkrijk) een systeem opgericht is vergelijkbaar aan CAP2.

Lost deze nieuwe mogelijkheid alles op? Neen, uw schuldenaar kan bvb. gelden aanhouden via rechtspersonen of op bankrekeningen onder een andere naam. Maar schuldeisers hebben dankzij CAP2 alvast meer mogelijkheden om hun belangen te waarborgen.